Oude boerderij in vlammen op voor Kollumer Oproer

DEN HORN – Afgelopen week is in Den Horn een oude boerderij in vlammen op gegaan voor opnames voor Salomon – Het Kollumer Oproer. In deze scène van de voorstelling wordt Jan Binnes (Piter Wilkens) beroofd door Franse soldaten en verraders. De boerderijbrand was een spectaculair gezicht, en de hitte was enorm.

In de historische muziektheater-voorstelling Salomon – Het Kollumer Oproer komen ook filmscènes voor. Vannacht waren in Den Horn de opnames voor één van deze filmscènes. Ook voorzitter van de Stichting Kollumer Oproer, Erie Dam, speelt een rol in deze scène. De jas van acteur André van de Zee stond hierbij zelfs in brand.

Salomon – Het Kollumer Oproer vindt op 4, 5, 6, 7 en 8 juli plaats op het Maartensplein in het historische centrum van Kollum. Dit unieke spektakel is gebaseerd op het zogenaamde Kollumer Oproer uit 1797. Bij deze opstand van Oranjegezinde Friezen tegen de Franse overheersers vielen vele doden en gewonden onder de bevolking. De beide leiders van het oproer, Salomon Levy en Jan Binnes, zijn zonder proces onthoofd. Dit hele gebeuren is in een eigentijds jasje gegoten waarbij theater, muziek en beeld naadloos in elkaar overlopen.

De cast van de voorstelling bestaat o.a. uit Syb van der Ploeg, Piter Wilkens, Thijs Meester, Carla de Bruine, Johannes Rypma en Meriyem Manders. Ook spelen er vele mensen uit Kollum en omgeving mee in de voorstelling. De regie is in handen van Steven de Jong en Atsje Lettinga.