Vijf vragen aan regisseur Steven de Jong

Salomon Het Kollumer Oproer

KOLLUM – In de aanloop naar de voorstellingen, willen we die cast en crew natuurlijk wel een beetje leren kennen! Daarom vandaag: vijf vragen aan regisseur Steven de Jong.

Wie leerde jou regisseren? Mijn grote leermeester was Guido Pieters. Hij was in de jaren tachtig de gevierde regisseur van bijvoorbeeld Ciske de Rat. Ik heb hem leren kennen op de set van de serie Medisch Centrum West. Wie kent het nog? Ik was zijn eerste regie-assistent en hij heeft me de eerste jaren het vak geleerd.

Hoe is het om regisseur te zijn? Het is een keiharde leerschool, maar ik heb veel kansen gekregen. De eerste jaren vooral van Joop van den Ende, die ben ik nog steeds dankbaar. We wonnen veel prijzen. Veel mensen denken dat het daarom gaat. Maar dat is 0,0001 procent van alles. Die glittermomenten zijn maar een fractie. Als je het daarvoor zou doen, kom je van een koude kermis thuis. Het is heel veel noeste arbeid, maar ook veel lol hebben.

Van wie ben je zelf een groot fan? Van die andere Steven… Steven Spielberg. Ik wil ooit wel eens de broodjes smeren ofzo, bij zo’n grote productie van hem… om eens te zien hoe het daar is.

Waar ben je absoluut niet goed in? Ik ben heel ongeduldig. Dat is wel een dingetje. ‘Schiet nou toch eens op’, denk ik bij heel veel dingen. En ik ben totaal niet technisch, heb echt 2 linkerhanden.

Waarvan word je heel blij? Van wezenlijke dingen: mijn kinderen, sport… Ik mag heel graag sporten, maar er ook graag naar kijken. Voetbal, schaatsen… ik heb een seizoenskaart bij Heerenveen. Maar ik ben ook een verwoed Netflix-kijker. Ook om weer van te leren, van: o ja, zo hebben ze dat dus gedaan…

Heb je nog geen kaarten voor Salomon – Het Kollumer Oproer? Verzeker jezelf van een plaats bij deze onvergetelijke voorstelling!