• De artiesten

    Salomon Het Kollumer Oproer

Syb van der Ploeg

In de rol van Salomon Levy

Syb van der Ploeg is geboren in Dokkum, maar woonde het grootste deel van zijn jeugd in Zwaagwesteinde. Syb speelde vanaf 1985 in een bandje, Wish to Escape, met ‘zijn grote neef’ Peter van der Ploeg (gitaar), Kees Bode (toetsen), Dick Visser (drums) en Sytse Broersma (bas).

In 1992 besloten ze Nederlandstalige nummers te maken. De naam werd veranderd in De Kast. Drummer Nico Outhuijse kwam er bij in 1993 (i.p.v. Dick Visser). Hun doorbraak kwam in 1997 met het Friestalige nummer “In nije dei”. In 2009 toerde Van der Ploeg langs de theaters met de voorstelling Sonneveld Voor Altijd! waarin hij samen met Frits Sissing, Trudy Labij, Suzan Seegers en Roberto de Groot verschillende liedjes van Wim Sonneveld ten gehore bracht. In 2010 nam hij deel aan het programma De beste zangers van Nederland.

Op Witte Donderdag 21 april 2011 vertolkte Van der Ploeg de allereerste hoofdrol van Jezus in The Passion, het muzikaal-Bijbelse evenement vanuit de binnenstad van Gouda, door EO en RKK rechtstreeks uitgezonden op Nederland 3, Radio 2 en internet.

Piter Wilkens

In de rol van Jan Binnes

Met de band Okke Hel stond Wilkens vanaf 1979 aan de basis van de Friestalige popscene. In 1986 ging hij solo en nog steeds staat hij in muzikaal Friesland aan de top. Piter zingt uitsluitend in het Fries of in aan het Fries verwante dialecten. Hij deed meerdere malen een tour in het buitenland (bv. de Verenigde Staten, Polen, Litouwen en Oostenrijk).

Hij treedt solo op, maar ook met begeleidingsband, een plaatselijk korps, een bigband of een koor. In cafés, op festivals of in theaters. Hij deelde het podium onder anderen met De Kast, Rients Gratama, Anneke Douma, Gé Reinders en het Noord Nederlands Orkest. Ook heeft hij succesvolle optredens gedaan met de Friese Jeugd Brass Bandin 2004.

Thijs Meester

In de rol van Heer Keuning

Diverse openluchtspelen (winnaar gouden gurbe) theatermaker, spelen van typetjes, momenteel bezig bij omrop fryslan met Kening Hert en Harry Hazze. Daarnaast diverse dinershows. Speelde dominee en koster in de produktie in Ijlst nl de Frytinker en had een hoofdrol in De Wylde boerinne.

Carla de Bruine

In de rol van Djoeke Binnes

Carla de Bruine (geboren 20 juli 1991) is een allround vocalist uit Kollum, Friesland. Omdat Carla al vanaf haar kinderjaren al haar emotie kwijt kon in muziek en ervan droomde om op grote podia te staan, besloot ze op haar zeventiende een carrière in de muziek na te streven.

Ze won meerdere talentenjachten waar ze lovende juryrapporten ontving, die haar prezen om haar technische bekwaamheid en krachtige stem. In 2009 begon Carla met een zangopleiding aan de School voor de Kunsten in Groningen, waar ze haar eerste EP met eigen werk ‘Finally Me’ maakte. Daarna volgde een studie aan de Academie voor Popcultuur waar ze in 2017 afstudeerde met eigen werk in samenwerking met een producer.

De eigen geschreven nummers vormden een chronologisch verhaal welke werd versterkt door visuals en andere effecten. Tot op heden staat ze nog regelmatig op het podium met coverband Exposure, is ze actief als zangdocente en maakt ze muziek onder de naam ‘Caytelly’.

Carrière hoogtepunten
● Eerste prijs Friesland Soundmix Award”, Leeuwarden (22-11-2008)
● Masterclass gewonnen bij Pia Douwes. (27-03-2010)
● Auditie X-Factor (Heineken Music Hall) door naar de chorusline (15-12-2010)

Johannes Rypma

In de rol van Abele Reitses

Johannes Rypma (Oudega, 13 mei 1992) is een Nederlandse zanger en model. Hij verkreeg nationale bekendheid door zijn deelname aan het derde seizoen van het televisieprogramma The voice of Holland. Zijn debuutsingle Play Me verscheen in februari 2013 gelijktijdig in twee versies: een Engelstalige en een Friese, getiteld In libben Y’ne Rock n Roll geschreven door Syb van der Ploeg. In het voorjaar van 2013 verscheen hij op de omslag van L’Homo met een fotoreportage op Mauritius.

Na enige tijd met de tape te hebben opgetreden in de periode na the Voice, realiseerde Johannes zich dat zijn hart toch bij het spelen in een band lag. Om die reden startte hij 2015 met twee goede vrienden Hille de Jong en Robin Lammers het powertrio The Bounty Hunters. Dit bleek meteen een doorslaand succes te zijn. In korte tijd heeft deze band al veel shows op hun naam staan waaronder de ‘Nacht van Friesland’ en het ‘Veenhoop-festival’.

Johannes stond in september 2018 ook in de line-up tijdens de Simmertime festivals.

Meriyem Manders

Hoofdrol naast Salomon

De in Amsterdam geboren actrice Meriyem Manders scoorde haar eerste hoofdrol als Talieta Baas in de populaire Friese serie “Baas boppe Baas” (regie Steven de Jong).

Verder is Meriyem te zien op tv in o.a. Koefnoen, Spangas en als de Burgemeester van Lenten in De Kameleon serie. Ook in het theater is ze vaak te zien, van dinershows tot cabaret. Na haar theateropleiding in Nederland heeft ze, mét succes, de Shakespeare Summer School gevolgd aan de Royal Academy of Dramatic Art in Londen.

Buiten acteren presenteert, schrijft en zingt Meriyem. Daarnaast is zij regelmatig te horen in radio- en televisiecommercials als stemacteur.

Marcel Smit

In de rol van de heit van lytse Salomon 

De zanger en liedjesschrijver Marcel Smit is “Hikke en Teen” in De Westereen en blijkt als 8e generatie zelfs een afstammeling te zijn van Salomon Levy. Marcel is grootgebracht met muziek maar werd pas echt actief nadat zijn eerste eigen singel Goudsjeblom in 2008 werd gedraaid op Omrop Fryslân. Hierop volgden twee volledige albums en binnenkort zal zelfs het derde worden gepresenteerd. De bekendste nummers, het duet met Gerbrich van Dekken “In part fan dy” en “Omstekeard” staan al jaren hoog in de Fryske Top 100.

Marcel speelde op vele podia in de provincie maar wist ook daarbuiten mensen te raken met zijn liedjes, solo met gitaar, of met zijn vaste begeleidingsband “De Hiele Hannel”. Recent toerde Smit nog met zijn muzikale vrienden Piter Wilkens en Gurbe Douwstra langs alle Friese Theaters met het gezamelijke programma Frisicana II. Meer informatie is te vinden op www.marcelsmit.frl