In deze aflevering van het Kollumer Oproer Journaal een bijzondere presentatie. In aanwezigheid van een 50-tal genodigden en belangstellenden werd het themanummer van De Sneuper over de Westereender stamvader Salomon Levy gelanceerd.

In deze aflevering van het Kollumer Oproer Journaal de onthulling van de exacte woonplaats van Salomon Levy. Een diepgaand onderzoek heeft geleid dat Salomon voor zijn gewelddadige dood, woonde op het perceel dat als huidige adres heeft Keimpe Sikkemawei 3 te De Westereen.

In deze aflevering van het Kollumer Oproer Journaal ziet u beelden van de repetities in de van der Bij Hal in Kollum. Ook komt choreograaf Willy van Assen aan het woord. Op 4, 5, 6, 7 en 8 juli 2019 vormt Kollum het decor voor een historisch muziektheater spektakel.

In deze aflevering van het Kollumer Oproer Journaal vertellen regisseur Steven de Jong en hoofdrolspeler Syb van der Ploeg over de stand van zaken rondom dit theaterspektakel. De voorbereidingen zijn in volle gang en beide heren hebben er reuze zin in.

Er wordt keihard gewerkt door de naaiploeg en de decorploeg… Wij gingen met de cameraploeg bij deze geweldige vakmensen even langs om te kijken hoe de vorderingen verlopen! Een podium van 65 meter breed en ruim 200 acteurs in de kleren, dat is niet niks…

Er wordt keihard gewerkt door de naaiploeg en de decorploeg… Wij gingen met de cameraploeg bij deze geweldige vakmensen even langs om te kijken hoe de vorderingen verlopen! Een podium van 65 meter breed en ruim 200 acteurs in de kleren, dat is niet niks…

Salomon – Het Kollumer Oproer is een dwaling door de tijd, waarin je telkens een andere periode in getrokken wordt. Want wat doen nou eigenlijk Abele Reitzes en Foekje Dillema in dezelfde voorstelling? Hier lichten we een tipje van de sluier op…

Sneak peek van één van de liedjes van Salomon – Het Kollumer Oproer! Zonder oefenen nu al zo mooi gezongen door Carla de Bruine en Johannes Rypma… Live gezonden in het dropshuis in Burum. Luister zelf maar… en hou de tissues bij de hand!

De vorige week groots aangekondigde wapenvondst in het voormalige Rechthuis aan de Voorstraat in Kollum is een 1 april grap. Tal van mensen wilden maandagmiddag 1 april toch wel een kijkje nemen in de kelder waar Reitzes destijds gevangen zat.

Zondagmiddag waren in de Westereen de audities voor de rol van Lytse Salomon Levy. Deze rol zal afwisselend worden vertolkt door Bryan van der Meulen (8 jaar) uit Kollum, Gerjan Keizer (11 jaar) uit Eastermar en Rowan Vis (11 jaar), uit Ryptsjerk.

Begin juli wordt op het Maartensplein in Kollum het theater muziek spektakelstuk ‘Salomon, het Kollumer oproer’ opgevoerd. Salomon Levy was een van de hoofdrolspelers in het oproer. Maar hoe en waar leefde hij toen?

Zondag 17 feb. werd door Doarpsbelang Aldwald en Stichting Kollumer Oproer voor alle inwoners van Aldwald een programma opgesteld met een optreden van Piter Wilkens en historicus Oebele Vries waarin Jan Binnes werd herdacht.

Het is dit weekend 222 jaar geleden dat Jan Binnes uit Aldwald werd onthoofd. Hij was zeer Oranje gezind en een van de leiders van het Kollumer Oproer. Zaterdagmiddag 16 februari werd in Aldwald stil gestaan bij deze held uit Aldwald.

Wurdst do de lytse Salomon? Word jij de kleine Salomon? Voor de voorstellingen begin juli zijn we nog op zoek naar een kleine Salomon! Of eigenlijk vier :). Syb legt in het filmpje uit wie we zoeken. Wil jij je opgeven voor de audities?

Zevende journaal Salomon Het Kollumer Oproer met deze keer een registratie van de informatieavond van 29 januari 2019 voor alle vrijwilligers. De opkomst was geweldig: bijna 200 enthousiaste mensen uit de regio kwamen op de oproep af!

Dinsdagavond 29 januari vond de informatieavond voor vrijwilligers plaats, in de Maartenskerk in Kollum. Mooie gelegenheid voor Syb van der Ploeg (Salomon Levy) om gelijk het koor zangles te geven. Stemming zat er gelijk in!

Dinsdagavond 29 januari vond de informatieavond voor vrijwilligers plaats, in de Maartenskerk in Kollum. De opkomst was geweldig: bijna 200 mensen kwamen op de oproep af! De kerk stroomde vol met mensen…

Zesde journaal Salomon Het Kollumer Oproer met deze keer regisseuse Atsje Lettinga. Atsje is bij een groot publiek bekend als regisseuse van onder andere openluchtspelen. Ze was bij tal van (muzikale) opvoeringen betrokken.

Vijfde journaal Salomon Het Kollumer Oproer met deze keer een speciale oproep! Vrijwilliger worden van het Kollumer Oproer? Dinsdagavond 29 januari is er om 20.00 uur een info-bijeenkomst in de Maartenskerk in Kollum. Je bent welkom!

Vierde journaal Salomon Het Kollumer Oproer met deze keer decorontwerper Jaap Groen. Voor het Kollumer Oproer zal hij een decor creëren dat het openluchttheater in Kollum in sferen brengt van het roerige verleden van 1797.

Derde journaal Salomon Het Kollumer Oproer met scriptschrijver Dick van den Heuvel. Hij verteld over het Kollumer Oproer en licht alvast een tipje van de sluier over dit groot filmisch historisch muziek theater spektakel.

Tweede journaal Salomon Het Kollumer Oproer met de Kick of Kollumer Oproer. Hierin Harm de Hoop van Jumbo Kollum over het Kollumer Oproer Bier en zangeres Carla de Bruine over haar rol in Salomon Het Kollumer Oproer.

Eerste journaal Salomon Het Kollumer Oproer met de Kick of Kollumer Oproer. Hierin wordt de cast voorgesteld. Aan het woord Burgemeester Bilker, hoofdrolspeler Syb van der Ploeg en eerste en tweede regisseur Steven de Jong en Atsje Lettinga.

De komende zomer staat het centrum van Kollum in het teken van de Kollumer Oproer. De Kollumer Oproer is een historisch evenement dat zich in 1797 afspeelde. Omrop Fryslan maakte een reportage van de Kick off.

Op woensdag 28 november 2018 heeft de Kick off en perspresentatie plaatsgevonden van “Salomon Het Kollumer Oproer” in de Maartenskerk in Kollum. In deze video de complete registratie van dit gebeuren met presentatie van cast en crew.

Salomon – het Kollumer Oproer– is een groot filmisch historisch muziek theater spektakel. In juli 2019 wordt het centrum van Kollum volledig omgetoverd naar het revolutionaire jaar 1797. In deze video de Teaser van dit spektakel.