• Info voor bezoekers

    Salomon Het Kollumer Oproer

Info voor bezoekers

Op 4,5,6,7 en 8 juli 2019 vindt op het Maartensplein te Kollum ’s avonds een uniek spektakel plaats gebaseerd op het zogenaamde Kollumer Oproer uit 1797. De opstand van de Oranje gezinde Friezen tegen de Franse overheersers waarbij vele doden en gewonden zijn gevallen onder de bevolking. De beide leiders van het oproer, Salomon Levy en Jan Binnes zijn zonder proces onthoofd. Dit hele gebeuren is in een eigentijds jasje gegoten waarbij theater, muziek en beeld naadloos in elkaar overlopen.

Het script van deze unieke voorstelling is geschreven door musical award winnaar Dick van den Heuvel (musical w.g. Annie M.G. Schmidt in 2018). De regie is in handen van Steven de Jong (bekend van o.a. de Hel van 63, de Fûke, en de Kameleon) en zijn rechterhand is regisseuse Atsje Lettinga.

Bij deze openluchtvoorstelling zal ook de Maartenskerk als onderdeel van het historisch centrum van Kollum een belangrijke plek vormen. Destijds werden er 168 Oranje gezinde opstandelingen door de Franse overheersers opgesloten in deze kerk. De Cast van de voorstelling bestaat o.a. uit:

Syb van der Ploeg , in hoofdrol als Salomon Levy
Piter Wilkens als Jan Binnes
Thijs Meester als hr Keuning, leider van de patriotten, vijand van Salomon en Jan Binnes
Carla de Bruine als Djoeke, dochter van Jan Binnes.
Johannes Rypma als Abele Reitses, de eerste gearresteerde Oranjeklant , vriend van Djoeke.

En vele anderen…

Data & tijden
do 4 juli 2019 : 20:30 – 23:00
vr 5 juli 2019 : 20:30 – 23:00
za 6 juli 2019 : 20:30 – 23:00
zo 7 juli 2019 : 20:30 – 23:00
ma 8 juli 2019 : 20:30 – 23:00

Prijzen
Bank : € 27.00
Stoel: € 34.00

Waar is het?
Maartensplein
Kollum

Taal
Salomon – Het Kollumer Oproer is een meertalige voorstelling, en goed te volgen door iedereen.

Slecht weer
Salomon – Het Kollumer Oproer is een openlucht voorstelling. Bij enige regen gaat de voorstelling gewoon door. Maar mochten de weersomstandigheden zo slecht zijn dat de voorstelling niet door kan gaan, dan wordt deze uitgesteld. De tickets van de desbetreffende avond zijn dan geldig voor de reserve-avond.

EHBO
Er is een EHBO-post op het terrein. Zie je anderen die hulp nodig hebben? Waarschuw zo snel mogelijk de organisatie. Zij staan in direct contact met de EHBO.

Kind uit het oog verloren?
Kijk eerst goed om je heen voordat je van je plek wegloopt, vaak zijn kinderen toch in de buurt. Kinderen, die hun vader of moeder kwijt zijn, worden naar de entree gebracht. Tip: Schrijf voor vertrek van huis bij kinderen hun naam en eventueel telefoonnummer op de onderarm of hang een koordje om de hals.

Pinnen
Je kunt op het plein niet pinnen. Wel kunt u in het centrum van Kollum, bij de pinautomaten, geld halen.

Gevonden / Verloren voorwerpen
Gevonden voorwerpen kunnen worden ingeleverd en verloren voorwerpen zo mogelijk worden afgehaald bij de entree. Over alle gevonden spullen die niet tijdens of direct na de voorstelling worden afgehaald, kan per email contact worden opgenomen met de organisatie.

Toiletten
Er zijn  op het plein toiletten aanwezig. Houd rekening met andere bezoekers, maar vooral met de omwonenden en maak gebruik van deze sanitaire voorzieningen. Wildplassen is vanzelfsprekend niet toegestaan.

Eten/drinken
Er zijn diverse stands op het plein waar een groot assortiment aan eten een drinken verkrijgbaar is.

Openbare orde en veiligheid
In nauwe samenwerking met politie, brandweer en gemeente doet Stichting Kollumer Oproer er alles aan om zorg te dragen voor je veiligheid. Veel extra maatregelen zullen niet direct zichtbaar zijn, maar je kunt er zeker van zijn dat er alles aan gedaan wordt om voor, tijdens en na de voorstelling alles zo ordelijk en veilig mogelijk te laten verlopen. We kunnen dit natuurlijk niet zonder jouw hulp. Daarom spreken wij iedereen aan op zijn/haar eigen verantwoordelijkheidsgevoel. Houd je aan de regels en volg de aanwijzingen van de organisatie op. Signaleer je ongeregeldheden, meld dit dan direct bij de organisatie.

Alcoholgebruik
Op en rondom het plein is de Nederlandse wetgeving omtrent het gebruik van en de handel in drank van toepassing. Geen alcohol onder de 18 jaar.

Bereikbaarheid
De meeste activiteiten concentreren zich rond het Maartensplein in Kollum. Hoe kom ik in Kollum, waar kan ik parkeren en waar moet ik zijn?

Met de auto / motor
Kollum ligt ten noorden van de Rijksstraatweg (N355) tussen Leeuwarden en Groningen.

Komend vanuit de richtingen Twijzel of Surhuisterveen:
Bij de rotonde aan de westkant van Buitenpost gaat u via de N358 (Lauwersmeerweg) richting Kollum.
U rijdt Kollum binnen via de Van Limburg Stirumweg. Deze weg volgt u. Dit gaat over in de Tochmalaan. Volg verder de borden in verband met het parkeren.

Komend vanuit de richting Dokkum:
U volgt de Trekwei (N910) en houdt de richting Kollum aan.
U rijdt Kollum binnen via de Van Limburg Stirumweg. Deze weg volgt u. Dit gaat over in de Tochmalaan. Volg verder de borden in verband met het parkeren.

Komend vanuit de richting Lauwersoog:
U volgt de N358. Bij Anjum gaat u richting Dokkumer Nieuwe Zijlen. U volgt de N358 en rijdt richting Kollum. Via de Willem Loréweg rijdt u Kollum binnen. Volg verder de borden in verband met het parkeren.

Komend vanuit de richting Groningen:
U volgt de N355 (Rijksstraatweg). U neemt rechts de afslag Augsbuurt (Trekwei N910) en volgt deze. Na een flauwe bocht links, slaat u rechts af de Eyso de Wendtstraat in. Neem de vijfde links, dit is de Johannes Bogermanstraat. Neem de vijfde links, dit is de Van Scheltingalaan. Aan het einde van de straat gaat u links de Voorstraat op. Aan het einde van deze straat gaat u rechts. Volg verder de borden in verband met het parkeren.

Parkeren
Rond het Maartensplein zijn diverse parkeerplaatsen. Dit wordt met borden aangegeven. Volg de instructies van de verkeersregelaars.

Met de boot
Er zijn een aantal prachtige routes die u naar Kollum brengen:

Route A
Met uw motorkruiser kunt u vanaf het Bergumermeer via de Swemmer (Lits – Lauwersmeerroute) naar Kollum varen. (min. brughoogte: 2.85m)

Route B
Vanaf het Bergumermeer via het Prinses Margrietkanaal tot aan de Strobosser Trekvaart, waar u linksaf naar Kollum kunt varen. (min. brughoogte: 2.85m)

Route C
Dit is de staande mastroute die via Dokkum naar het Lauwersmeer gaat. Bij Dokkumer Nieuwe Zijlen vaart u dan rechtsaf de Swemmer in tot aan de Sylster Ryd. Daar kunt u door de in 2007 beweegbaar gemaakte brug tot aan de jachthaven doorvaren. (max. diepgang in de Sylsterryd is 1.80m)

Route D
Nog een heel mooie route, met veel vaste bruggen, (min. hoogte 2.85m) is vanaf Dokkum via het Dokkumer Grootdiep (beweegbare bruggen) na de 2e brug de 1e afslag aan stuurboord zijde de doorvaart naar de oude Strobosser Trekvaart richting Kollum nemen. Bij de splitsing nabij Kollum het Nieuwe Kanaal opvaren, waar ook mooie passantenplaatsen zijn aangelegd, en de borden jachthaven de Rijd volgen.

U kunt ook aanleggen aan de nieuwe passantenhaven, gelegen aan de Tjerk Hiddesstraat. Het Maartensplein is dan op 5 minuten loopafstand.

Met het openbaar vervoer
Kollum ligt vlakbij Buitenpost waar een treinstation is op de lijn Groningen – Leeuwarden. U kunt uw reis plannen via de NS. Aansluitend op de trein rijdt een bus naar Kollum, die in het dorp een aantal halteplaatsen heeft; zie voor busvervoer op Connexxion. Vanuit Leeuwarden en Dokkum is ook een busverbinding naar Kollum.