• De crew

    Salomon Het Kollumer Oproer

Dick van den Heuvel

Scriptschrijver

Dick van den Heuvel (22 augustus 1956) is een Nederlandse schrijver van scenario’s, boeken en theaterstukken. Van den Heuvel doorliep het Atheneum B en ging daarna als 17-jarige naar de Nederlandse Film en Televisie Academie. Daar studeerde hij af in 1978, waarna hij zich tot 1986 bezighield met productieleiding en regieassistentie.

Met Stan Lapinski en Henk Apotheker schreef Van den Heuvel de politieserie Van Speijk. Deze serie werd in 2006 en 2007 door Talpa uitgezonden. Hij heeft vier zogenaamde Telefilms op zijn naam staan: “Dat is nooit mijn naam geweest” (regie Eric Oosthoek), “De stilte van het naderen” (regie Stephan Brenninkmeijer), “Sloophamer” (regie Ger Poppelaars) en “Eigenheimers” (regie Pollo de Pimentel). Verder schreef hij, samen met Simon de Waal, vier thrillers over de speurder-apotheker C.J. van Ledden Hulsebosch, waarvan de titels zijn: “Moord in Tuschinski”, “De Wraak van de Keizer”, “Spelen met Vuur” en “De Rembrandtcode” (alle bij Uitgeverij De Fontein).

Voor het theater bewerkte hij kinderboeken als De Zevensprong en De Brief voor de Koning (beide van Tonke Dragt) en “De Griezelbus” en “Dolfje Weerwolfje” (beide van Paul van Loon) tot musicals. Ook was hij de bewerker van Jan Wolkers’ roman Turks Fruit die als musical in seizoen 2005/2006 drie Musical Awards won, waaronder Beste Kleine Musical. Hij schreef het script van de musical “Ramses” (seizoen 2011/2012) over het leven van Ramses Shaffy, geregisseerd door Peter de Baan en geproduceerd door Albert Verlinde.

Steven de Jong

Regisseur

In 1995 startte de Jong een eigen productiemaatschappij op, Steven Dejong Producties. Hij produceerde, regisseerde en schreef het scenario voor tientallen films en televisieproducties, waaronder Spijkerhoek, De Hel van ’63, De Scheepsjongens van Bontekoe en Snuf de Hond.

Momenteel is hij vooral actief als regisseur en als bestuurder van zijn drie productiemaatschappijen. Samen met Dick van den Heuvel schrijft hij vaak de scenario’s. Tevens is de Jong actief als voorzitter van de Stichting Fries Filmfonds.

In 2000 won De Jong de ‘Televizierring’ voor Westenwind voor zijn werk als regisseur en creative producer. Voor zijn regie- en acteerwerk voor De Fûke ontving hij de Stimulansprijs, alsmede 2 Gouden Kalf-nominaties. Met zijn films won hij diverse andere prijzen, waaronder een platinafilm voor De schippers van de Kameleon, een gouden film voor De Scheepsjongens van Bontekoe, Kameleon 2 en De Hel van ’63, en diverse andere lokale prijzen zoals de Cinekid beste film voor Penny’s Shadow en de titel Best Art & Director op het Bagdad International Film Festival.

Film:
Spaak – 2017
Stuk! – 2014
Leve Boerenliefde – 2013
Penny’s Shadow – 2011
Snuf en het spookslot – 2010
De Hel van ’63 – 2009
Snuf de Hond in oorlogstijd – 2008
De scheepsjongens van Bontekoe – 2007
Kameleon 2 – 2005
De schippers van de Kameleon – 2003
De Fûke – 2000
De gouden swipe – 1995

Televisieseries:
De Kameleon – 2018
Snuf en de IJsvogel – 2010
Snuf en het spookslot – 2010
Bit – 2008
Snuf de hond en de jacht op Vliegende Volckert – 2008
Snuf de Hond in oorlogstijd – 2008
Van Jonge Leu en Oale Groond – 2005
Dankert en Dankert – 2005
Baas Boppe Baas – 2005
Westenwind – 1999
Onderweg naar Morgen – 1995-1999
Penny – 2008

Atsje Lettinga

Regisseuse

Een nieuw onderdeel tijdens de RTV NOF Sport- en Ondernemingsverkiezing 2016 is de Cultuurprijs. Deze prijs is bedoeld als aanmoediging voor iemand die veel betekend heeft in de regio op het gebied van muziek, dans, toneel, letteren, beeldende vormgeving of andere kunstuitingen en die zich inzetten voor het behoud van het culturele erfgoed in Noordoost Fryslân. De persoon of organisatie die in aanmerking komt voor deze prijs moet mensen met elkaar in contact brengen en ervoor zorgen dat mensen zichzelf kunnen ontplooien.

De toevoeging van deze prijs aan de RTV NOF Sport- en Ondernemersprijs was een wens die kwam vanuit de gemeenten. De zes gemeenten (Kollumerland c.a., Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen) zijn partner van de verkiezing en zijn trots dat de lokale omroep het initiatief in 2015 nieuw leven heeft ingeblazen. Met deze prijs wil de organisatie haar waardering uitspreken voor het geleverde werk. De categorie Cultuur wordt gesponsord door Muziekschool Opus3 uit Dokkum en Cultuurcentrum de Wâldsang uit Buitenpost.

Burgemeester Bearn Bilker had de eer om de prijs uit te mogen reiken. De winnares Atsje Lettinga zat nietsvermoedend in de zaal en was zeer verrast. Op het gebied van muziek en cultuur heeft Atsje het afgelopen jaar veel voor de regio betekend. Met De Muzykpleats biedt ze haptotherapie, workshops, (kinder)feestjes en zangles aan. Ook is ze dirigent van ‘it Freya Koar’ uit Feanwâlden en Feanwâldsterwal. Naast haar activiteiten bij De Muzykpleats heeft ze het Korenfestival in Burgum georganiseerd.