• De voorstelling

    Salomon Het Kollumer Oproer

SALOMON – HET KOLLUMER OPROER
MUZIEKTHEATER OVER VERLEDEN EN TOEKOMST

Bij dit spetterende openluchtspektakel kom je ogen en oren tekort. Met een combinatie van theater, muziek en film schiet de voorstelling afwisselend heen en weer tussen verleden en toekomst. In de indrukwekkende arena op het Maartensplein van Kollum waan je je het ene moment in het revolutionaire jaar 1797, om het volgende moment weer midden in de moderne tijd te landen. Van Franse soldaten te paard tot een vette cabrio. Van Foekje Dillema tot Lady Gaga. Van Salomon Levy tot Google Maps.

Het stuk is gebaseerd op de opstand van de Oranjegezinde Friezen tegen de Franse Overheersers, in 1797. Bij deze revolutionaire gebeurtenissen vielen vele doden en gewonden onder de bevolking. In de nasleep van het oproer werden beide leiders, Salomon Levy en Jan Binnes, zonder proces onthoofd.

Naast deze historische lijn zijn er actuele thema’s verweven in het stuk: discriminatie, gemeenschapszin, het verwezenlijken van idealen, en ook de huidige #MeToo-discussie. Salomon – Het Kollumer Oproer is een grandioos en multimediaal spektakel, vol muziek van nu en verhalen van toen.

Musical award winnaar Dick van den Heuvel (o.a. Annie M.G. Schmidt en Ramses) schreef een eigentijds en meeslepend scenario, waarin theater, muziek en beeld (op enorme projectieschermen) naadloos in elkaar overlopen. De regie is in handen van regisseurs Steven de Jong en Atsje Lettinga. Met hoofdrollen voor Syb van der Ploeg en Meriyem Manders, naast Piter Wilkens, Johannes Rypma, Carla de Bruine, Thijs Meester en Marcel Smit. Met muziek van De Kast en Hubert Heeringa. In het stuk spelen ook vele mensen uit Kollum en omgeving mee.

De kaartverkoop voor de voorstellingen gaat hard! De zaterdag is uitverkocht, en voor de vrijdag gaat het al om de laatste kaarten. Salomon – Het Kollumer Oproer is een meertalige voorstelling, en goed te volgen door iedereen.