Drie lytse Salomons bekend na audities

DE WESTEREEN – Zondagmiddag deden er maar liefst negentien jongens auditie voor de rol van Salomon Levy in het historische muziektheaterstuk Salomon- het Kollumer Oproer. In het Badhûs in De Westereen werden drie jongens uitgekozen, die afwisselend de rol van de kleine Salomon zullen spelen.

Op deze manier kunnen de jonge spelers straks afwisselend spelen, en hoeven ze niet iedere avond. Meteen werd iedereen gerustgesteld: alle jongens in de zaal mogen sowieso meespelen in het stuk. Elk van de jongens zong het bekende lied van Ciske de Rat, onder begeleiding van Peter van De Kast. De jongens deden het stuk voor stuk geweldig.

De jury had het maar wat moeilijk. De kwaliteit was echt hoog, en dus kwamen veel jongens in aanmerking. Uiteindelijk werd er gekozen op basis van zangkwaliteit, uitstraling en de bravoure die de jonge Salomon zelf ook gehad moet hebben. Voor de rol van lytse Salomon zijn geselecteerd: Bryan van der Meulen (8 jaar) uit Kollum, Gerjan Keizer (11 jaar) uit Eastermar en Rowan Vis (11 jaar), uit Ryptsjerk.

Salomon Levy woonde in De Westereen tot hij op 17 maart 1798 in Leeuwarden werd onthoofd. Omdat 17 maart zijn sterfdatum is, waren de audities ook op 17 maart in het dorp. De voorstelling het Kollumer Oproer is op 4, 5, 6, 7 en 8 juli op het Maartensplein in Kollum.