Mogelijk verfilming van Salomon – Het Kollumer Oproer

KOLLUM — Muziektheater Salomon – Het Kollumer Oproer in Kollum is zo succesvol dat er, aansluitend op de uitverkochte 6 voorstellingen, nóg 3 extra voorstellingen zijn gepland. Deze extra voorstellingen zijn op dinsdag 9, woensdag 10 en donderdag 11 juli. Hiervan is de dinsdagavond alweer uitverkocht; er zijn alleen nog kaarten te koop voor de woensdag- en donderdagavond. Elke avond is er plaats voor 1250 toeschouwers in de speciaal voor het stuk gebouwde arena op het Kollumse Maartensplein.

Wegens het enorme succes overweegt regisseur Steven de Jong om Salomon – Het Kollumer Oproer te verfilmen, met dezelfde cast als de theatervoorstellingen. Steven de Jong: “De camera houdt van Syb. Het moet een soort Friese Bollywoodfilm worden, met het stoere verhaal van het oproer en daarnaast Friese liedjes erin verwerkt.” Na films zoals ‘De Hel van ‘63’, ‘De Schippers van de Kameleon’ en ‘De Scheepsjongens van Bontekoe’ zou dit een compleet nieuw genre worden in de lange lijst met films op naam van De Jong.

Salomon – Het Kollumer Oproer is een multimediaal spektakel, vol muziek van nu en verhalen van toen. Met een combinatie van theater, muziek en film schiet de voorstelling afwisselend heen en weer tussen verleden en toekomst. Je waant je het ene moment in het revolutionaire jaar 1797, om het volgende moment weer midden in de moderne tijd te landen. Van Franse soldaten te paard tot een vette cabrio. Van Foekje Dillema tot Lady Gaga. Van Salomon Levy tot Google Maps. Naast de historische lijn zijn er actuele thema’s verweven in het stuk: discriminatie, gemeenschapszin, het opkomen voor je idealen, en ook de huidige #MeToo-discussie.

Musical award winnaar Dick van den Heuvel (o.a. Annie M.G. Schmidt en Ramses) schreef een eigentijds en meeslepend scenario, waarin theater, muziek en beeld (op enorme projectieschermen) naadloos in elkaar overlopen. De regie is in handen van regisseurs Steven de Jong en Atsje Lettinga.
In de cast van de voorstelling zitten bekende namen: Syb van der Ploeg, Meriyem Manders, Piter Wilkens, Johannes Rypma, Thijs Meester en Marcel Smit. Met muziek van De Kast en Hubert Heeringa. In het stuk spelen ook zo’n 150 mensen uit Kollum en omgeving mee.

Salomon – Het Kollumer Oproer is een meertalige voorstelling, en goed te volgen door iedereen.