Acht Fryske hynders en een pony doen mee aan Salomon – Het Kollumer Oproer

KOLLUM – Aan Salomon – Het Kollumer Oproer doen 8 prachtige Friese paarden en een pony mee, met 6 ruiters en 2 menners. De paarden spelen een rol in verschillende scènes van de muziektheatervoorstelling, onder meer als de paarden van Franse soldaten en van ruiters uit Hessen.

Al maanden wordt er met de paarden en ruiters getraind, onder leiding van Wieger Rekker uit Oudwoude. Hij meldde zich aan met zijn Friese paarden bij de informatieavond voor vrijwilligers in januari, en deed ook mee aan het ‘oproer’ in Oudwoude afgelopen februari, om te herdenken dat dorpsgenoot Jan Binnes 222 jaar geleden zonder proces was onthoofd. Met veel kabaal op een enorme trommel gingen ze door Oudwoude, en zo konden de paarden meteen wennen aan een hoop spektakel. Want daar gaat Salomon – Het Kollumer Oproer natuurlijk ook mee gepaard.

Het lukte Rekker om 6 ruiters met Friese paarden te vinden die mee wilden doen aan het muziektheater. Rekker zegt: “Ik vind het een prachtige uitdaging om als team en met mijn zwarte parels, Simmy R en Nynke R (moeder en dochter) in dit stuk mee te rijden. Ook doe ik dit voor mijn oud dorpsgenoot Jan Binnes. “

Regisseur Steven de Jong wilde ook graag een pony met een oude kar, waarop de oude David (vader van Salomon) en de kleine Salomon de voorstelling binnen rijden. Zo werden ook de pony, menner en kar van Camping de Poelpleats in Kollum gestrikt voor het spektakel. “Ik vind het erg bijzonder en leuk om hieraan mee te doen” zegt eigenaar Gerard van Dekken.

Aan het stuk doen, naast de 2 menners, ook 6 ruiters mee. Annemieke Wijbenga: “De afwisseling tussen theater en paarden vind ik een hele ervaring en supergaaf om te doen. Tijdens dit spektakel rij ik op de 5-jarige hengst van mijn vader Pieter, van Stal Wijbenga.” Haar collega-ruiter Annie Mulder zegt: “Ik ben geboren aan de Jan Binneswei in Oudwoude en voel me dan ook verbonden met het stuk. Ik hou van uitdaging en sensatie, heb een geschikt paard, en dit maak je waarschijnlijk maar één keer mee.”

“Om dit samen met mijn eigen gefokte 3-jarige hengst Coco te doen maakt het heel speciaal” zegt ruiter Esther Hoekstra. En Janke Thea Veenstra vult aan: “Het is uniek om als team aan mee te doen. Ik rij de 6-jarige merrie van Jelle en Monique Visser uit Oudwoude.”

Gonne Dijkstra doet mee met sportmerrie Angeline E. “Wij hebben een team van 6 ruiters en een menner, die allemaal super op elkaar ingespeeld zijn. Samen met onze 8 Friese parels gaan we de uitdaging aan en proberen er een fantastisch stuk van te maken.” Tenslotte ruiter Sigrid Haagsma: “ik doe mee omdat ik dit een leuke uitdaging vind om samen met het paard en de andere ruiters en menner deel uit te maken van een prachtig openlucht theaterstuk.”

Ondertussen gaat het erg goed met de kaartverkoop: van Salomon – Het Kollumer Oproer: alleen voor de maandagavond zijn nog kaarten te koop en vanwege de grote belangstelling is er een extra voorstelling op dinsdagavond 9 juli.