(niet) Zweten boven het diner voor vips van het Kollumer oproer: examenopdracht voor studenten Friese Poort

KOLLUM – Vijftien studenten van ROC Friese Poort Drachten verdiepten zich in het eten van de 18de eeuw, stelden een menu samen, maakten een draaiboek, huurden een mobiele keuken én tafels, stoelen, borden, glazen en bestek, zorgden voor sfeervolle aankleding én bereiden en serveren drie avonden lang een driegangendiner voor meer dan 500 vip-gasten van het Kollumer Oproer. Het is hun examenopdracht. Docent gastheerschap en begeleider Anco van Kammen heeft er alle vertrouwen in dat ze de sterren van de hemel koken en een paar dagen later allemaal met het diploma op zak school verlaten.

‘Een prachtopdracht’, noemt Anco van Kammen de examenopdracht voor zijn studenten. Hij werd eerst gevraagd zelf het diner met een groep vrijwilligers te verzorgen, maar zag hierin een geweldige kans voor zijn studenten. Natuurlijk, elk jaar zijn er mooie examenopdrachten, maar deze spant de kroon. De examenkandidaten doen de hele organisatie. Het begon met een onderzoek naar het eten ten tijde van de Kollumer oproer. Ze vertaalden het in huisgemaakte paté van ganzenvlees, een stoofpot, bavarois van appel én natuurlijk een bijpassend glas wijn.

‘Ze zochten vervolgens contact met de leverancier, kunnen alle benodigde ingrediënten voorradig zijn begin juli? En dan het koken: hoe bereid je een driegangendiner voor meer dan vijfhonderd gasten in een kerk zonder professionele keuken? Die werd dus gehuurd en komt straks buiten de kerk, in een tent te staan. Makkelijk gezegd, maar ook dat moesten de studenten allemaal zelf bedenken en zelf regelen. En ook nog eens allemaal binnen budget.’

En komt het goed? ‘Ja, dat weet ik zeker. Ik heb nog nooit zo’n gedreven klas gehad. De leraren zijn op de achtergrond aanwezig, maar ik denk dat ze er niet aan te pas komen.’